Pin Me

Quiz on the Velveteen Rabbit by Margery Williams: Elementary Level Lesson Plan

written by: Anne Vize • edited by: Amanda Grove • updated: 2/14/2012

Are you searching for new and fun ways to round off a lesson series? Try this quiz on the Velveteen Rabbit by Margery Williams, which is a sure winner with elementary students in English. It's fun and easy to set up - all you need are a few prizes and a great 'quiz master' voice!

  • slide 1 of 2

    About The Velveteen Rabbit by Margery Williams

    The Velveteen Rabbit is a story written for children by Margery Williams in 1922. It has a simple and engaging storyline, and is combined with soft, carefully created illustrations which suit the mood and emotion of the story perfectly. It tells the tale of a small toy rabbit who eventually has all his stuffing come out and his fur fall off after being much loved by a small boy. It is through this process of being loved that the rabbit learns what it means to become real. The book is a lovely way into shared reading group activities for elementary children, or simply to enjoy as a read aloud in class. It is also fun to explore through the curriculum areas of art and English, as shown in this Bright Hub article.

    For another article on writers who have stood the test of time, try this one on Enid Blyton.

  • slide 2 of 2

    Quiz on The Velveteen Rabbit by Margery Williams

    Give this fun quiz on the Velveteen Rabbit by Margery Williams a go with your elementary students, and see who has really been paying attention!

    1. Who wrote the story of the Velveteen Rabbit? Answer: Margery Williams
    2. Who illustrated the original story? Answer: WIlliam Nicholson
    3. At what time of year did the boy receive the velveteen rabbit? Answer: At Christmas time
    4. Which toy is nice to the rabbit? Answer: The Skin Horse
    5. Where does the boy like to take the rabbit in the evenings? Answer: Into the woods near the house
    6. What does the Velveteeen Rabbit see in the woods? Answer: Real rabbits
    7. What illness does the boy in the story catch? Answer: Scarlet Fever
    8. Where is the boy sent after he recovers from his illness? Answer: To the sea side
    9. What is meant to happen to the Velveteen Rabbit? Answer: He is put in a sack and the gardener is meant to burn him
    10. Who says that the velveteen rabbit should be burnt, and why? Answer: The doctor says he should be burnt because he is full of scarlet fever germs
    11. What does the Velveteen Rabbit see when he looks out from the sack? Answer: He sees the nursery magic fairy
    12. What happens when the nursery magic fairy kisses the velveteen rabbit? Answer: He becomes real and turns into a real rabbit with his own hind legs
    13. Did the boy ever understand what happened to the velveteen rabbit? Answer: No, he only saw a real rabbit with similar markings to his old velveteen one and noticed that they looked similar
    14. Do we ever learn the name of the boy in the story? Answer: No we don't
    15. Do we ever learn the name of the velveteen rabbit? Answer: No we don't

    Total number of questions: 15

    Scoring: Award prizes and give feedback to students for:

    13 to 15 correct answers - you were listening very closely to the story and paid close attention to the book itself as well, great work!

    10 to 13 correct answers - you listened carefully to most of the story, with just a few errors along the way. Terrific effort!

    7 to 10 correct answers - great effort, and you definitely understood most of the story. Try listening again to see if you can remember more detail the next time round.

    Less than 7 correct answers - you have put in a great effort. Now go back and ask someone to read the story to you again, stopping after each paragraph to talk about what you have just heard. Remember to ask if you don't understnad a word or story section.

    For a fun quiz to try with older students, give this career quiz a go!

The Velveteen Rabbit

The Velveteen Rabbit is a story written for children by Margery Williams in 1922. It has a simple and engaging storyline, and is combined with soft, carefully created illustrations which suit the mood and emotion of the story perfectly.
  1. The Velveteen Rabbit by Margery Williams: Teaching Art and English with Elementary Students
  2. Quiz on the Velveteen Rabbit by Margery Williams: Elementary Level Lesson Plan