Pin Me

A Quiz for Order of Operations

written by: Kayla Griffin • edited by: Noreen Gunnell • updated: 2/17/2012

Kindergarten and early elementary level quiz for order of operations. The quiz covers addition, subtraction and multiplication.

  • slide 1 of 3

    Directions

    The following quiz includes ten problems to test knowledge of the order of operations. This Kindergarten level quiz only tests combinations of addition, subtraction and multiplication. Following the list of problems, each is answered and worked out with step by step instructions.

    Solve using the order of operations: multiplication first, then addition and subtraction.

    Example:

    2 + 3 x 4 = ?

    Step 1: multiply 3 x 4 = 12

    = 2 + 12

    Step 2: add 2 + 12

    = 14

  • slide 2 of 3

    Order of Operations Quiz Problems

    1) 1 x 5 + 9 = ?

    2) 1 + 4 x 5 - 3 = ?

    3) 23 - 5 + 7 x 8 = ?

    4) 7 - 5 + 8 x 4 + 9 - 3 = ?

    5) 7 + 6 + 8 x 4 - 2 = ?

    6) 1 + 2 + 3 x 4 = ?

    7) 4 x 3 - 5 - 6 = ?

    8) 34 + 9 x 0 + 8 = ?

    9) 12 - 5 - 6 x 0 + 9 - 8 = ?

    10) 8 + 9 - 7 x 4 + 5 = ?

  • slide 3 of 3

    Order of Operations Quiz Answers

    1) 1 x 5 + 9 = ?

    Step 1: 1 x 5 = 5

    =5 + 9

    Step 2: 5 + 9 = 14

    =14

    Answer: 14

    2) 1 + 4 x 5 - 3 = ?

    Step 1: 4 x 5 = 20

    = 1 + 20 - 3

    Step 2: 1 + 20 = 21

    = 21 - 3

    Step 3: 21 - 3 = 18

    = 18

    Answer: 18

    3) 23 - 5 + 7 x 8 = ?

    Step 1: 7 x 8 = 56

    = 23 - 5 + 56

    Step 2: 23 - 5 = 18

    = 18 + 56

    Step 3: 18 + 56 = 74

    =74

    Answer: 74

    4) 7 - 5 + 8 x 4 + 9 x 3 = ?

    Step 1: 8 x 4 = 32

    = 7 - 5 + 32 + 9 x 3

    Step 2: 9 x 3 = 27

    = 7 - 5 + 32 + 27

    Step 3: 7 - 5 = 2

    = 2 + 32 + 27

    Step 4: 2 + 32 = 34

    = 34 + 27

    Step 5: 34 + 27 = 61

    = 61

    Answer: 61

    5) 7 + 6 + 8 x 4 - 2 = ?

    Step 1: 8 x 4 = 32

    = 7 + 6 + 32 - 2

    Step 2: 7 + 6 = 13

    = 13 + 32 - 2

    Step 3: 13 + 32 = 35

    = 35 - 2

    Step 4: 35 - 2 = 33

    = 33

    Answer: 33

    6) 1 + 2 + 3 x 4 = ?

    Step 1: 3 x 4 = 12

    = 1 + 2 + 12

    Step 2: 1 + 2 = 3

    = 3 + 12

    Step 3: 3 + 12 = 15

    = 15

    Answer: 15

    7) 4 x 3 - 5 - 6 = ?

    Step 1: 4 x 3 = 12

    = 12 - 5 - 6

    Step 2: 12 - 5 = 7

    = 7 - 6

    Step 3: 7 - 6 = 1

    = 1

    Answer: 1

    8) 34 + 9 x 0 + 8 = ?

    Step 1: 9 x 0 = 0

    = 34 + 0 + 8

    Step 2: 34 + 0 = 34

    = 34 + 8

    Step 3: 34 + 8 = 42

    = 42

    Answer: 42

    9) 12 x 5 - 6 x 0 + 9 - 8 = ?

    Step 1: 12 x 5 = 60

    = 60 - 6 x 0 + 9 - 8

    Step 2: 6 x 0 = 0

    = 60 - 0 + 9 - 8

    Step 3: 60 - 0 = 60

    = 60 - 9 - 8

    Step 4: 60 - 9 = 51

    = 51 - 8

    Step 5: 51 - 8 = 43

    = 43

    Answer: 43

    10) 8 x 5 - 9 - 7 x 4 + 5 = ?

    Step 1: 8 x 5 = 40

    = 40 - 9 - 7 x 4 + 5

    Step 2: 7 x 4 = 28

    = 40 - 9 - 28 + 5

    Step 3: 40 - 9 = 31

    = 31 - 28 + 5

    Step 4: 31 - 28 = 3

    = 3 + 5

    Step 5: 3 + 5 = 8

    = 8

    Answer: 8

Order of Operations

Order of operations explanations, quizzes and homework help for kindergarten through middle school students.
  1. Solve Equations with Order of Operations
  2. A Quiz for Order of Operations
  3. Practice Questions for Order of Operations in Elementary Education